Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ρόδος - Φώτο : Steve Kesedakis Photo Factory

- Τιτάνια μονομαχία ανάμεσα σε ψυχρές και θερμές αέριες μάζες ακριβώς πάνω στα κράσπεδα του νομού μας θα βρίσκονται σε εξέλιξη το επόμενο διήμερο. Η τελική μάχη θα δωθεί την νύχτα της Παρασκευής οπου θα κρατάνε καλά έως τότε οι θερμές μάζες όμως θα λυγίσουν μπrοστά στην απίστευτη πίεση που θα ασκήσουν οι ψυχρές με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ενα εκρηκτικό κλίμα στα Δωδεκάνησα ικανό να δώσει πανίσχυρες καταιγίδες.

Αναλυτικά

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου

Καλά θα ξεκινήσει η μέρα όμως γρήγορα αραιές νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους σε όλα σχεδόν τα νησιά. Πιθανότητα για κάποια ψιχαλίσματα θα έχει η Κάσος η Κάρπαθος και η νότια Ρόδος το πρωί αλλα θα σταματήσουν γρήγορα. Το απόγευμα θα επηρεαστεί απο βροχούλα μέτριας έντασης το Καστελλόριζο ενώ τον βράδυ θα επεκταθούν φαινόμενα και πρός τα κεντρικά του νομού επηρεάζοντας την Σύμη την Τήλο την Νίσυρο την Κώ και την Κάλυμνο απο ανα διαστήματα βροχούλες μέτριας έντασης.
Τίποτα το ανησυχητικό σε γενικές γραμμές πουθενά.

Οι άνεμοι θα στραφούν απο βόρειες διευθύνσεις μέχρι το ύψος της Κώ καθώς και στο Καρπάθιο με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ. Στις θάλασσες Ρόδου και Καστελλορίζου θα στραφούν απο νοτιοανατολικές διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα μείνουν στα ίδια επίπεδα στα βορειότερα τμήματα ενώ στα νοτιότερα θα ανέβουν λίγο :
Βόρεια : απο 13 έως 16°C
Νότια : απο 15 έως 19°C
Ορεινά : απο 13 έως 17°C

Υγρασία :  55% - 85% στα βόρεια και 65% - 95% στα νοτιότερα νησιά

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου

Κορύφωση της μάχης ανάμεσα στις δυο αέριες μάζες που ολοένα θα σπρώχνουν προς την περιοχή μας οι ψυχρές καθώς θα επικρατούν σταδιακά απο το απόγευμα και θα δημιουργούν πυρήνες που θα δίνουν ανα διαστήματα ψιχάλες η βροχές μέτριας έντασης σε όλα τα νησια όμως γρήγορα τα φαινόμενα θα ισχυροποιούνται και θα πέρνουν την μορφή έντονων καταιγίδων.
Ετσι την νύχτα ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοτώσεις αναμένονται σε Κάλυμνο - Κώ - Νίσυρο - Τήλο - Σύμη - Χάλκη και Ρόδο !
Δείξτε προσοχή στα παραπάνω νησιά δεν αποκλείεται τα μεσάνυχτα να δημιουργηθεί σύγκλιση στο ύψος ανάμεσα σε Τήλο Σύμη και Ρόδο και να έχουμε επικίνδυνα φαινόμενα ! 
Στο μεταξύ οι αέριες μάζες έως την νύχτα θα έχουν φτάσει στο ύψος της Ρόδου και θα συγκρούονται μεταξύ τους καθιστώντας τα φαινόμενα απρόβλεπτα ως πρός την δυναμική που θα αποκτήσουν. 
Οπότε θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή!
Να σημειώσουμε πως θα βρέχει σε όλα τα νησιά του νομού απο το απόγευμα και μετά χωρίς όμως να έχουμε την δυναμική τον προαναφερθέντων!
Θα συνεχίζουν παντού φαινόμενα και μετά τα μεσάνυχτα! 

Οι άνεμοι θα εντείνονται συνεχώς απο το μεσημέρι και μετά και θα ακουμπάνε τα 7-8 μποφόρ έως το ύψος της Κώ πάντα απο Βόρειες διευθύνσεις ενώ απο εκεί και νοτιότερα θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ έως το απόγευμα στην συνέχεια θα ανεβάζουν στροφές ακουμπώντας τα μεσάνυχτα τα 6-7 μποφόρ πάντα απο νότιες διευθύνσεις.

Μεγάλο θερμοκρασιακό εύρως μεταξύ βορρά και νότου :
Βόρεια : απο 11 έως 14°C
Νότια : απο 15 έως 19°C
Ορεινά : απο 12 έως 18°C

Υγρασία :  55% - 85% στα βόρεια και 70% - 98% στα νοτιότερα νησιά

Σαββάτο 23 Δεκεμβρίου

Καθολική επικράτηση ψυχρών αερίων μαζών και κάθετη πτώση του υδράργυρου ακόμα και στα νοτιότερα τμήματα του νομού απο το απόγευμα.
Μέχρι το ξημέρωμα θα σημειώνονται βροχές στην συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενούν εκτός απο τα ορεινά της Ρόδου και της Καρπάθου όπου ανα διαστήματα θα έχουμε ψιχαλίσματα. Το βράδυ δεν αποκλείεται χιονόνερο στις κορυφές των βουνών.

Οι άνεμοι θα έχουν στραφεί παντού σε Βοριάδες και θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ!

Σε κάθετη πτώση οι θερμοκρασίες σε όλα τα νησιά παρόλα αυτά το μεσημέρι θα προλάβουν να ακουμπήσουν σε Σύμη , Ρόδο και Καστελλόριζο τους 19 με 20°C βαθμούς !
Βόρεια : απο 8 έως 11°C
Νότια : απο 9 έως 19°C
Ορεινά : απο 5 έως 16°C
Υγρασία : 55% - 70%

Κυριακή  24 Δεκεμβρίου 

Καιρός σχεδόν αίθριος με κάποιες νεφώσεις στα βουνά να δίνουν ανα διαστήματα χιονόνερο στα ορεινά χωριά ενώ στον Αττάβυρο δεν αποκλείεται πρόσκαιρα και νιφαδόπτωση.

Οι Βοριάδες θα συνεχίσουν να πνέουν θυελλώδεις , 7-8 μποφόρ σε όλα τα τμήματα.

Θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα :
Βόρεια : απο 5 έως 9°C
Νότια : απο 6 έως 11°C
Ορεινά : απο 3 έως 7°C

Υγρασία : 35% - 60%

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου - Χριστούγεννα

Ήλιος με δόντια σε όλα τα τμήματα καθ όλο το 24ώρο με το κρύο να σπάει λίγο και τους βοριάδες να υποχωρούν στα 5-6 μποφόρ και το εξάρι προβλέπεται μόνο για το Καρπάθιο.

Θερμοκρασίες σε άνοδο κυρίως το μεσημέρι :
Βόρεια : απο 7.. έως 13°C
Νότια : απο 8.. έως 14°C
Ορεινά : απο 4.. έως 9°C

Υγρασία : 35% - 60%

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Αίθριος καιρός παντού έως την νύχτα στην συνέχεια νεφώσεις με τάση να πυκνώνουν.

Άνεμοι εξασθενημένοι 3-4 μποφόρ θα στρέφονται απο Δυτικές διευθύνσεις ενώ την νύχτα θα ενταθούν στα 4-5 μποφόρ. Νοτιοανατολικοί στην θάλασσα Ρόδου 2-3 μποφόρ απο το απόγευμα.

Θερμοκρασίες σε νέα άνοδο :
Βόρεια : απο 11.. έως 13°C
Νότια : απο 12.. έως 14°C
Ορεινά : απο 3.. έως 9°C

Υγρασία : 35% - 60%

Σημειώσεις - Παρατηρήσεις 
Εφιστώ μεγάλη προσοχή την νύχτα της Παρασκευής ! Τα φαινόμενα θα εξελιχθούν απρόβλεπτα!
Προσοχή επίσης και στους ανέμους!
Θα ενημερώνεστε συνεχώς απο την ομάδα μας στο facebook απο εμένα τον ίδιο και τους συνεργάτες μας.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους 

Με εκτίμηση : Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιο σας